Cena
-
od
do
Oleje zimnotłoczone słonecznikowe - nierafinowane
Olej słonecznikowy to jeden z najpopularniejszych olejów roślinnych używanych zarówno w kuchniach domowych, jak i w gastronomii na całym świecie. Charakteryzuje się delikatnym, nieco orzechowym smakiem oraz jasnożółtym kolorem, który sprawia, że jest doskonałym dodatkiem do wielu potraw. W ofercie Zlotatlocznia.pl znajdziesz olej słonecznikowy tłoczony na zimno z najlepszych, ekologicznie czystych nasion słonecznika, co gwarantuje zachowanie wszystkich naturalnych właściwości i najwyższą jakość. Ten zdrowy olej jest idealnym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę, dostarczając wielu niezbędnych składników odżywczych, a także nadając potrawom wyjątkowy smak.
Olej słonecznikowy – właściwości
Olej słonecznikowy jest ceniony przede wszystkim za swoją wysoką zawartość witaminy E, znaną jako "witamina młodości", która pełni funkcję silnego antyoksydantu, chroniąc komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi i spowalniając procesy starzenia się skóry. Jest również bogatym źródłem kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (omega-6), który jest kluczowy dla zdrowia skóry i włosów oraz wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Kwas oleinowy (omega-9), obecny w oleju słonecznikowym, pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi, obniżając poziom "złego" cholesterolu LDL przy jednoczesnym podnoszeniu poziomu "dobrego" cholesterolu HDL.
Olej słonecznikowy zawiera także selen, który jest ważnym minerałem mającym znaczenie w utrzymaniu funkcji odpornościowych i przeciwutleniających organizmu. Niewielka ilość fitosteroli obecna w oleju może również przyczyniać się do redukcji poziomu cholesterolu.
Dzięki wysokiej temperaturze dymienia olej słonecznikowy zimnotłoczony jest doskonały do gotowania na wysokich temperaturach i do smażenia, choć najlepiej wykorzystać go w niskich i średnich temperaturach, by maksymalnie zachować jego właściwości odżywcze. Olej ten jest również popularny w sałatkach, dressingach czy jako dodatek do gotowanych na parze warzyw.